A telekhatár vagy birtokhatár kijelölése a földhivatali adatszolgáltatás és elsődleges telekfelmérés alapján történik. Telekhatár kitűzés javasolt új kerítés építése céljából, de a létező kerítés helyes helyzetének ellenőrzésére is. A kitűzés során a földmérő csak az ingatlan-nyilvántartási térkép szerinti határt tűzheti ki. A kijelölés legtöbbször karóval, szöggel és festéssel történik. A kitűzési vázrajz az Ön birtokjogi védelmére is szolgál.

Amennyiben a földmérő az elsődleges telekfelméréskor a nyilvántartástól eltérő birtokhatárokat (kerítést, karót) talál, ha valamelyik szomszéd telek tulajdonosa használja a kitűzendő telek egy részét, akkor azt beméri, és az eltérés méretének és hovatartozásának feltüntetésével kitűzési vázrajzot készít. A kitűzés folyamatáról és eredményéről értesíteni kell a szomszédos telkek tulajdonosait, hogy ők is jelen legyenek a kitűzéskor.

Ha a szomszéd telek tulajdonosa nem hajlandó visszaadni a jogtalanul birtokolt területrészt, akkor a terület visszaszerzésére jegyzői vagy bírósági úton van lehetőség. A szomszédok közös megegyezése alapján a vitatott telekhatárt ki lehet vizsgálni és ha szügséges akkor geometriai vázrajzal lehet módosítani vagy megváltoztatni a birtokhatár eltéréseket. Ilyenkor csere vagy adásvételi szerződést is kell csatolni a javasolt változások földhivatali bejegyeztetéséhez.

Szemléltető példa

Amennyiben felkeltettem érdeklődését, kérem vegye fel velem a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeim egyikén.

Cégnév:Vörös Attila – Vatti GEO
Telefon: 00421 (0)905 779 657
E-mail:vattigeo@gmail.com

Kapcsolat

Ha földmérési, geodéziai feladatokra keres gyors és egyszerű, mégis magas színvonalú megoldást, keresse fel irodánkat, ahol örömmel a rendelkezésére állunk.

Piaci filozófiánk: lépést tartva a technika fejlődésével, a megoldandó feladatot a versenytársaknál gyorsabban, és persze költséghatékonyabban tudjuk végezni.