Mi számít ingatlannak?

Ingatlannak számít minden telek, épület, lakható és nemlakható építmény

Mi az a geometriai vázrajz?

Technikai alapként szolgál jogi eljárás, köziratok és más iratok számára és szolgálhat az adatváltozások beiratásához a Földhivatalba. A Geometriai vázrajzok külömböző célokra készülhetnek. (nézd. Szolgáltatások)

Mennyibe kerül egy geometriai vázrajz?

Nincs két teljesen egyforma földmérési megbízás, ezért nem egységárral dolgozom. Az egyszerűbb feladatok kevesebbe kerülnek, mint a bonyolultabb, több időráfordítást igénylő munkák. Hozzávetőleges árakat megtalálja Szlovák Mérnöki Geodéziai Kamara oldalán: 

https://www.kgk.sk/infoblok/ceny_gak_prac/

Mennyi időbe telik elkészíteni egy geometriai vázrajzot?

A rajz elkészítése a terepben lévő méréstől 2-3 hétig tart (a kataszteri hivatalnak 7 munkanap áll rendelkezésre a rajz hitelesítésére)

Milyen „öreg“ lehet egy geometriai vázrajz, meddig érvényes, hogy felhasználható legyen jogi eljárásoknál?

A Földhivatal által hitelesített geometriai vázrajznak felhasználás szempontjából nincs lejárati időkorláta jogi eljárásoknál. Az érvényességére és a beirathatóságára a kataszteri hivatalba egyetlen feltétel vonatkozik, mégpedig hogy ne legyen változás a jelenlegi állapotban és megeggyezen a geometriai vázrajzban szereplő állapottal.

Honnan tudhatom meg hogy a telkem belteleknek vagy külteleknek számít?

A telek elhelyezkedését legegyszerűbben a tulajdonlapon lévő információkból tudhatjuk meg. A telek elhelyezkedése megnevezésű oszlopban (umiestnenie pozemku) a kód jelzi az elhelyezkedését (1- beltelek, 2-kültelek). A tulajdonlapok megtekinthetők a www.katasterportal.sk weboldalán.

Mire van szükségem egy épület (alapok) kitűzéséhez?

A tervdokumentáció alapján kitűzött építmény garantálja a falak geometriai alakzatának betartását a földmunkák megkezdésekor. Az épület (alapok) kitűzése olyan geodéziai tevékenység melyel kijelölésre kerül az épület megtervezett formája és mérete a telken.

A földmérőnek a kitűzéshez szüksége van a következő dokumentumokra:

  • Kivitei terv elektronikus formában DWG vagy legalább PDF formátumban. (Szituáció, Alapok tervrajza és földszinti alaprajz)
  • Az épület szituációs rajzára, melyből egyértelműen kivehető az épület elhelyezkedése a tulajdonjogi határokra nézve.

Gyakran a szituációs rajz nem a pontos vagy az aktuális kataszteri térképet ábrázolja. Ebből az okból szükséges időben konzultálni a földmérővel, mivel néhány esetben szükséges a kitűzés előtti telekbemérés, hogy az épület kitűzése öszhangban legyen a tervrajzal, az építkezési engedéllyel és az ingatlan-nyilvántartási alaptérképpel.

Megrendelhetek egy kitűzést, hogy leellenőriztessem, hogy a kerítésem jó helyen-e áll-e?

Igen. A kerítés helyes elhelyezkedése leellenőrizhető a telekhatár kitűzésével. A kitűzés előtt viszont nagy mértékben szükséges a telek elsődleges felmérése.

Mi az a lakcímpont és mire kell?

A lakcímpont egy olyan helyzetileg és magasságilag meghatározott, nagy földmérői pontossággal mért geodéta pont, amely az épület főbejáratának (bejárati ajtó) közepét jelöli. A lakcímpont létrehozása 2015-től szükséges a 125/2015 Z. z. törvény alapján, mely a lakcím nyilvántartásáról szól. A lakcímpont mint ahogy a megnevezése is mutatja a lakcímnyilvántartás adatszolgáltatás részére készül, bekerül a közigazgatási információs rendszerbe, a mentők, rendőrség és a biztonsági erők szükségleteit is szolgálja.

Kapcsolat

Ha földmérési, geodéziai feladatokra keres gyors és egyszerű, mégis magas színvonalú megoldást, keresse fel irodánkat, ahol örömmel a rendelkezésére állunk.

Piaci filozófiánk: lépést tartva a technika fejlődésével, a megoldandó feladatot a versenytársaknál gyorsabban, és persze költséghatékonyabban tudjuk végezni.